,
SKORUPKI JAJEK-najlepsze źródło wapniaNiszczarka do gĹowy
http://zyjemzdrowo.blogspot.com/2011/03/skorupki-jajek-najlepsze-zrodo-wapnia.html
http://naukadlazdrowia.pl/skorupki-jaj-kurzych-niedoceniane-zrodlo-wapnia/ Skorupki od jajek są powszechnie traktowane jako odpad i wyrzucane do śmieci. Wydaje się to normalne, bo niby do czego mogły by nam służyć? Jeżeli jednak wiemy, że składają się w ok 95 procentach z węglanu wapnia, możemy się domyślić, że mogą być wykorzystane jako suplement wapnia. Jego wchłanialność ze skorupek to ok 90%! Twoja dieta jest uboga w wapń? Chcesz się bronić przed osteoporozą? Może przyjmujesz już wapń w formie tabletek? Skorupka od jajka nie będzie w niczym gorsza od tabletki z wapniem, a nie zawiera dodatkowych substancji jak na przykład sztuczne słodziki. Zawiera dodatkowo mniejsze ilości takich pierwiastków jak magnez, bor, miedź, żelazo, mangan, molibden, krzem, cynk. Aby skorzystać z wapnia zawartego w skorupkach jajek należy je odpowiednio przygotować, najlepiej w ten sposób: skorupki jajek dobre (najlepsze?) źródło wapnia Gotować przez około pięć minut. Pokruszyć i drobno zmielić. Spożywać dodając otrzymany proszek do żywności (np. kasz czy jogurtu). Średnie zapotrzebowanie na wapń u dorosłego człowieka to około 1000 mg na dzień. Oczywiście nie możemy go całego pokryć suplementami (do których zaliczyłem skorupki). Optymalną ilością zmielonych skorupek będzie około pół łyżeczki, z którego przyswoimy prawie 400 miligramów wapnia. Pamiętajmy żeby nie przyjmować nadmiernych ilości żadnych suplementów - również właśnie wapnia, jak i również o tym, że suplementy nie zastąpią nam zróżnicowanej diety. Warto wiedzieć, że warunkiem dobrego wykorzystania wapnia jest obecność witaminy D, której źródłem mogą być np. ryby czy jajka. Jeżeli przyjmujemy suplementy zawierająca magnez warto przyjmować je razem z wapniem w stosunku 1:2 (magnez:wapń), co zapewni najlepsze wykorzystanie obu pierwiastków. Źródła: http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/how-to-make-calcium-using-egg-shells http://pl.wikipedia.org/wiki/Wapń http://zdrowezywienie.w.interia.pl/ciekawostki.htm http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15018022 Białko jajka ma najbardziej zbliżoną budowę do naszego z tego powodu jest najlepiej przyswajalne. Trzeba uważać na jaja z farm GMO oraz najlepiej spożywać je bez przetworzenia bo zmienia ono swoją strukturę. To znaczy smażone zakwasza organizm. naukowcy straszą jajami bo wzrasta cholesterol tyle ze nie dzielą że jest dobry i zły cholesterol. Ten tak zwany zły też jest nam potrzebny ale jego tz. "normy" celowo się z roku na rok zaniża. ogólnie mówiąc z tym cholesterolem nie jest tak jak nam się wpiera! http://krecikowaty.blogspot.com/2013/04/cholesterol-lekarstwa-ktore-podtrzymuja.html |
Podstrony
|