,
Nasiona ChiaNiszczarka do gĹowy
Szałwia hiszpańska (nasiona chia) - właściwości i wartości odżywcze
Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Sprawdź, jakie jeszcze wartości odżywcze posiadają nasiona chia. Nasiona chia - na lepszą pamięć i depresję Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzące za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Spośród wszystkich olejów to właśnie olej z nasion chia jest najbogatszym źródłem kwasów omega-3, które składają się na niego w 63%. Dla porównania - olej z nasion lnu zawiera 54% kwasów omega-3. Kwasy omega-3 wspomagają pracę mózgu - ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację - dlatego są polecane szczególnie uczniom, studentom i innym osobom wykonującym pracę umysłową. Ponadto wspomagają układ nerwowy - uspokajają, a nawet mogą pomóc złagodzić objawy depresji. Z kolei u osób starszych mogą zapobiec rozwojowi demencji (m.in. chorobie Alzheimera). Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach chia wspomagają także funkcjonowanie wzroku, a u seniorów zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto kwasy omega-3 są niezbędne w czasie ciąży. Wpływają pozytywnie nie tylko na zdrowie przyszłej mamy, lecz także są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój dziecka. nasiona zawierają - więcej MAGNEZU niż BROKUŁY nasiona zawierają-więcej ŻELAZA niż SZPINAK nasiona zawierają-więcej WAPNIA niż MLEKO nasiona zawierają-więcej ANTYOKSYDANTÓW niż JAGODY nasiona zawierają-więcej POTASU niż BANANY nasiona zawierają-więcej OMEGA 3 niż ŁOSOŚ Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g) Wartość energetyczna - 486 kcal Białko ogółem - 16.54 g Tłuszcz - 30.74 g Węglowodany - 42.12 g Błonnik - 34.4 g Witaminy Witamina C – 1.6 mg Tiamina – 0.620 mg Ryboflawina – 0.170 mg Niacyna - 8.830 mg Witamina A – 54 IU Witamina E – 0.50 mg Minerały Wapń – 631 mg Żelazo - 7.72 mg Magnez - 335 mg Fosfor - 860 mg Potas - 407 mg Sód – 16 mg Cynk - 4.58 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database Kwasy tłuszczowe (w porcji - 28 g) omega-3- 4915 mg omega-6- 1620 mg Źródło: nutritiondata.self.com http://www.akademiawitalnosci.pl/siemie-lniane-vs-chia-nasiona-chia-szalwia-hiszpanska/ http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html |
Podstrony
|