, Xylitol, stewia, erytrytol, maltodekstryna zamiast cukru? ďťż

Xylitol, stewia, erytrytol, maltodekstryna zamiast cukru?

Niszczarka do głowy
Czy ktoś zna, stosował ma rozeznanie w temacie tych substancji zastępczych? Czym się różnią? Która najlepsza pod względem smakowym i zdrowotnym?


Zamiast cukru dobre będą:

- ksylitol (cukier z brzozy, jednak wysoki ŁG - ładunek glikemiczny - podnosi cukier we krwi bardziej niż ten zwykły. Zdrowy, ale tuczący) ok. 40 zł/kg
- stewia - Reubiadozyd A - naturalny proszek z liści Stewii - 0 ŁG - dobry nawet dla cukrzyków, zdrowy, jednak specyficzny w smaku. Dla mnie tylko do herbaty pasuje. Bardzo wydajny - 1/3 wielkości ziarna ryżu odpowiada łyżeczce cukru. Ale trzeba uważać, aby stewia była czysta, bez dodatków sztucznych słodzików - w składzie ma być minimum 98% reubiadozydu A, reszta to reu. B. Polecam firmy LaFar. Jedno opakowanie starczy na rok i więcej, ok 30 zł/opak.
- fruktoza - cukier z owoców. ŁG = 2. Nie podnosi cukru we krwi. W smaku jak biały cukier, dobra do wypieków i słodzenia napojów. Najlepiej byłoby zakupić maszynkę do robienia cukru i robić go z jabłek i innych owoców Ok. 13-15 zł/kg.
-brązowy cukier - żadna różnica od białego

Wszelkie sztuczne słodziki typu maltodekstryna itd. DO KOSZA. Szkodzą podobnie do fluoru (otępiają) i mają większy IG od cukru!
A co z erytrytolem też ponoć naturalny?
Hmm nie słyszałam nigdy o tym, a dosyć sporo siedziałam w "cukrach"
Ale sprawdziłam informacje na jego temat.

Erytrytol - wygląda obiecująco. Cukier naturalny, głównie z owoców. Co najważniejsze 0 IG (nie podnosi cukru we krwi). Zdrowy.
Smak - podobno jak biały cukier. Cena ok. 25 zł/kg.
Ze względu na właściwości - wydaje się być lepszy od fruktozy


Nie polecałbym fruktozy. Dawniej ludzi używali miodu który składa sie prawie z samej glukozy. Obecnie używa się sacharozy (zwykły cukier) który jest dwucukrem czyli 1 cząsteczka składa się z glukozy i fruktozy.

Gdzieś czytałem, że fruktoza jest szkodliwa (do weryfikacji).

Może trzeba popytać starszych ludzi jak oni sobie osładzali życie? Ja znam 2 rzeczy: miód i suszone śliwki.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • metta16.htw.pl