,
Kurkuma,ostryż długiNiszczarka do gĹowy
Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) twierdzą, że kuchnia amerykańska odpowiada za ponad połowę zachorowań na raka. Jest to kuchnia bogata w cukier, sól, tłuszcze, konserwanty i żywność wysoko przetworzoną. W Polsce popularna i spotykana w barach szybkiej obsługi.
Na szczęście na świecie jest tyle kuchni, ile państw, regionów i miast, i nie wszystkie z nich mają tak niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Do takiej kuchni należy kuchnia hinduska. Badania pokazują, że zachorowalność na raka wśród Hindusów jest o wiele mniejsza niż w krajach zachodnich. Dla przykładu na raka płuc chorują 8 razy rzadziej (mimo że palą dużo papierosów!), 9 razy rzadziej na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerek. Odporność tą uzyskują dzięki temu, że prawie nie jedzą mięsa i w swojej kuchni stosują mnóstwo antynowotworowych przypraw. Jedną z nich jest ostryż znany nam jako kurkuma. Jest to roślina występująca najczęściej w krajach Azji i krajach Bliskiego Wschodu. Osiąga do 100 cm wysokości. Jest tam powszechnie znana i stosowana głównie w celach leczniczych oraz jako przyprawa i barwnik do potraw. Ma charakterystyczny żółty kolor i nietypowy dla naszej kuchni smak. Kurkuma (ekstrakt kłączy ostryżu) jest rośliną z rodziny imbirowatych, reprezentuje ją aż 70 gatunków. Jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Pochodzi z Indii i Azji – tej „przyprawy życia” używają tam uzdrawiacze medycyny ajruwedyjskiej, najstarszego systemu leczniczego świata. Według ajurwedy wszystkie choroby biorą się z toksyn – niestrawionych resztek pokarmu pozostających w układzie trawiennym. A kurkuma dobrze wpływa na trawienie, dostarcza organizmowi niezbędnych do życia składników. Zawarta w niej kurkumina i jej pochodne mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne – może kiedyś staną się alternatywą dla antybiotyków? Na to musimy jeszcze chwilę poczekać, naukowcy pracują nad leczniczym zastosowaniem składników tej rośliny i łatwą do przyswojenia formą, trzeba ją stosować przez dłuższy czas. Spożywana jako przyprawa niestety nie dociera w całości bezpośrednio do krwioobiegu i do tkanek, więc jej właściwości lecznicze nie są przez organizm ludzki w pełni wykorzystywane. Kurkuma słynie ze swoich właściwości cytotoksycznych – działa toksycznie na komórki rakowe. Najnowsze badania pokazują, że kurkumina (składnik kurkumy) nie dość, że niszczy komórki nowotworowe, to „wysyła” sygnał, który rozpoczyna proces samotrawienia się raka (rak walczy sam ze sobą!). Inne wyniki badań mówią, iż może ona chronić przed czerniakiem (rak skóry). Ponadto oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne. Jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych (mięsnych), gdyż sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka. Dobrze działa na wzdęcia, wspomaga pracę wątroby. Wpływa korzystnie na powstawanie soków trawiennych i żółci. Warto dodać, że większość przypraw stosowanych w kuchni hinduskiej pomaga w dolegliwościach żołądkowych i reguluje przemianę materii. Do tych przypraw należą: kolendra, kmin, cynamon, kardamon, imbir, koper włoski, czy asafetyda (wszystkie można dostać w sklepach z produktami z całego świata). A cynamon i imbir mają silne właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne Przyprawę tę dodajemy na początku gotowania. W kuchni hinduskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw (szczególnie fasoli) oraz do domowych wypieków. Można stosować ją do barwienia jaj na twardo, omletów, sosów, sałatek, ryżu, zup kremowych, krabów, ostryg i mięczaków. Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach (w dużych ilościach nadaje potrawie intensywny smak – lepiej dodać jej mniej, niż przesadzić z ilością). Wystarczy 1/8 do 1 łyżeczki kurkumy na cztery porcje jajecznicy, omleta, warzyw, zupy czy ryżu. Lecznicze działanie kurkumy Dzięki właściwościom żółciotwórczym, bakteriobójczym, przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, kurkuma pomaga chronić wątrobę, wspomaga trawienie i wspiera naturalne mechanizmy odtruwające. Kurkumina wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Odkryto, że związek doprowadza do apoptozy, czyli naturalnego procesu zaprogramowanej śmierci zużytych lub uszkodzonych komórek, które mogłyby stać się źródłem nowotworzenia. Na Uniwersytecie Stanu Michigan przeprowadzono badania, które sugerują, że kurkumina może zapobiegać postępującej degeneracji komórek mózgowych, charakterystycznej między innymi dla choroby Alzheimera i parkinsonizmu. Ekstrakt z kłącza kurkumy jest w stanie przeniknąć przez barierę krew-mózg i zapobiegać tworzeniu się patologicznych skupisk uszkodzonych białek, będących jedną z przyczyn chorób neurodegeneracyjnych. Kurkuma jako naturalny kosmetyk W przemyśle kosmetycznym kurkumę stosuje się głównie do barwienia produktów (szminek, podkładów pod makijaż, płukanek do włosów), a olejek kurkuminowy często stanowi składnik perfum o orientalnej nucie. W warunkach domowych z taniej i powszechnie dostępnej przyprawy możemy sami sporządzić kosmetyki pielęgnacyjne. Hinduski przygotowują z kurkumy maseczki o działaniu odżywczym, wygładzającym i wyrównującym koloryt skóry, a w tradycyjnej medycynie indyjskiej wykorzystuje się właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne tej przyprawy do leczenia trądziku, egzemy i łuszczycy. Kilka przykładów na wykorzystanie kurkumy do pielęgnacji skóry - Jeśli doskwiera ci opuchlizna i ciemne zabarwienie skóry pod oczami, zmieszaj łyżkę pełnotłustego mleka, 1/8 łyżeczki kurkumy i łyżeczkę masła migdałowego. Nałóż pastę na skórę pod oczami, odczekaj 10 minut, po czym delikatnie usuń maseczkę płatkiem kosmetycznym namoczonym w mleku. - Przesuszoną i pozbawioną elastyczności skórę odżywi maseczka z 2 łyżek miodu, 1/4 łyżeczki kurkumy i połowy rozgniecionego banana. Zmieszaj składniki, nałóż powstałą maskę na twarz i po 10 minutach zmyj letnią przegotowaną wodą. - Skóra pozbawiona blasku zyska zdrowszy wygląd po zastosowaniu maseczki z 1 łyżeczki mąki (najlepiej z ciecierzycy), 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki mleka i 4-5 kropli soku z cytryny. Taką mieszankę nanosimy na twarz i pozostawiamy nie dłużej niż 30 minut. - Maseczka z 1/2 łyżeczki kurkumy i 2 łyżek jogurtu naturalnego pomoże rozjaśnić przebarwienia i wyrównać koloryt skóry. - Mikstura sporządzona z oleju sezamowego i szczypty kurkumy, wmasowana w dziąsła (ok. 5-10 minut) ma działanie przeciwbakteryjne i zmniejszające opuchliznę. - Drobne rany i blizny szybciej lepiej się goją po nałożeniu na chore miejsce pasty z kurkumy i żelu aloesowego. - Przesuszonej skórze stóp i spękanym piętom przyniesie ulgę maseczka z kurkumy, miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Kurkuma delikatnie barwi skórę, więc pierwsze próby użycia przyprawy w domowym spa należy przeprowadzać ostrożnie, nie bezpośrednio przed wyjściem z domu i nie po wykonaniu peelingu. Do usuwania ewentualnych zażółceń przyda się tłuste mleczko do demakijażu. Koniecznie należy zmieszać kurkumę z papryką lub pieprzem. Samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić. W połączeniu z papryką jej wchłanianie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczana w oliwie z oliwek (olej rzepakowy lub z siemienia lnianego). Kurkumę lepiej kupować osobno, gdyż w mieszance curry jest jej mało (tylko 20%). http://stressfree.pl/dlaczego-hindusi-nie-choruja-na-raka-kurkuma-i-jej-wlasciowsci/ http://hipokrates2012.wordpress.com/2013/07/24/kurkuma-dobroczynne-wlasciwosci/ http://reiki-divine.com/blog/kurkuma-%E2%80%93-wlasciwosci-lecznicze--badania-kliniczne Onkolog poleca : http://wolna-polska.pl/wiadomosci/lekarz-onkolog-wyjasnia-2015-01 Kurkumina może być odpowiedzialna za osłabianie tworzenia i przechowywania wspomnień związanych ze strachem. Badania przeprowadzone na zwierzętach laboratoryjnych (szczurach) sugerują, że kurkumina może być też stosowana u ludzi w leczeniu zespołu stresu pourazowego (PTSD). "Zaburzenie stresu pourazowego (PTSD) dotyka obecnie około 8 proc. ludności w USA, a szczególnie podatni są na nie żołnierze powracający z czynnej służby wojskowej. Jedynymi preparatami dopuszczonymi do obrotu są antydepresanty i leki uspokajające, które jedynie maskują ból i nie leczą jego przyczyny, którą są traumatyczne wspomnienia. Zespół psychologów z City University of New York postanowił się skupić na potencjale kurkuminy, ponieważ już wcześniej wykazano, że wyciąg z korzenia egzotycznej rośliny zmniejsza objawy depresji zarówno u zwierząt laboratoryjnych, jak i u ludzi. Nie wszystkie szczury się boją Zespół pod kierownictwem doktora psychologii Glenna E. Schaffa przebadał proces tworzenia się traumatycznych wspomnień w PTSD. Później sprawdzono, jaki wpływ na niego ma dieta wzbogacona kurkuminą. Badania przeprowadzono na szczurach, które podzielono na trzy grupy. W dwóch grupach podawano zwierzętom standardowe pożywienie, trzecia grupa zaś była karmiona karmą z 1,5-procentowym dodatkiem kurkuminy. Grupa ta spożywała średnio 270 miligramów ekstraktu dziennie. Po pięciu dniach zaczęto wywoływać negatywne skojarzenia u badanych zwierząt, wiążąc je z pewnym dźwiękiem. Podczas jego emisji szczury były delikatnie rażone prądem. Jedną z dwóch grup karmionych standardowym pożywieniem pozostawiono jako grupę kontrolną, wolną od przykrych skojarzeń. Pierwsze doświadczenie obejmowało badanie wpływu kurkuminy na fizyczne zmiany w mózgu szczurów. Zespół odkrył, że substancje zawarte w przyprawie zmieniają boczny obszaru ciała migdałowatego. To właśnie ta struktura uważana jest za miejsce, w którym przechowywane są wspomnienia strachu. Podanie kurkuminy w wystarczająco dużych ilościach może w istotny sposób powstrzymywać tworzenie się tych wspomnień. W drugim doświadczeniu wykazano, że kurkumina może zaburzać sam proces powstawania negatywnych skojarzeń. Szczury wcześniej rażone prądem już na sam dźwięk zastygały w bezruchu ze strachu. Efekt ten utrzymywał się przez długi czas mimo zaprzestania rażenia prądem. Okazało się, że takie zachowanie dotyczy wyłącznie szczurów karmionych w tradycyjny sposób. Natomiast szczury, których pożywienie było wzbogacone o kurkuminę, nie zastygały w bezruchu po emisji samego sygnału dźwiękowego. Naukowcy sądzą, że dieta wzbogacana o kurkuminę w znaczący sposób osłabia rekonsolidację wspomnień związanych ze strachem, zarówno tych niedawnych, wytworzonych w ciągu ostatnich 24 godzin, jak i tych starszych, powstałych do dwóch tygodni wstecz. To z kolei może świadczyć o tym, że nawet starsze wspomnienia mogą być blokowane przez kurkuminę.Najważniejsze z punktu widzenia zastosowania klinicznego jest to, że ten efekt jest trwały. Naukowcy nie znaleźli żadnego dowodu, że wspomnienia mogą powracać pod wpływem czynników wcześniej warunkujących strach. Oczywiście mózgi szczurów i ludzi bardzo się różnią, więc trudno jest przenosić wyniki tego doświadczenia bezpośrednio na nas. Jednak może już teraz warto polubić tę przyprawę i tak na wszelki wypadek włączyć ją do jadłospisu." Badania opublikowano w czasopiśmie "Neuropsychopharmacology" http://wyborcza.pl/1,75476,17290181,Kurkumina__skladnik_curry__tlumi_traumatyczne_wspomnienia.html?order=najnowsze |
Podstrony
|