, Kuchnia staropolska pomużcie troszkę :) ďťż

Kuchnia staropolska pomużcie troszkę :)

Niszczarka do głowy
A więc dość mocno nie na temat motocyklowy ale już brakuje mi pomysłów gdzie szukać odpowiedzi na moje pytanie.

Jak niektórzy juz wiedzą prowadzę restaurację, chcę wprowadzić do karty zakładkę z kuchnią staropolską około 6-7 potraw. trzy potrawy już mam, mianowicie: wątrubka z cebulką, żołądki w sosie śmietanowym, ziemniaki z skwarkami i żsiadłym mlekiem.

ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze można było by dodać??? i jak to przyżadzić?


Pierogi ruskie muszą być !
http://www.przysmak-staropolski.pl/tag/staropolskie-dania/

dobra, nie błysnąłem
to chyba temat dla lubujących się w kulinariach
może golonka i gołąbki? jedno i drugie można przyrządzić przynajmniej na 10 sposobów.
z dzieciństwa pamiętam np. Bliny; właściwie jest to kuchnia kresowa z obszarów Polski, które teraz leżą na Białorusi i Litwie, ale na staropolską się nada i można to podawać z mięsem i sosami a nawet z twarogiem ze śmietaną i dżemem. Przepisów na to jest sporo ale ja znam najprostszy. Pół kilo mąki, serwatka, łyżeczka sody oczyszczonej, odstawić na godzinę, wlewać na patelnię jak ciasto naleśnikowe opiekać z 2 stron, powinno to mieć ok 6mm grubości... sie rozpędziłem trochę


juby mój kuzyn prowadzi restaurację i ma taką strzeche na której wiszą kiełbachy i szynki a na niej zawsze są jakieś staropolskie potrawy..Mówił że to był dobry chwyt bo ludzie lubią staropolską kuchnię..Niewiem jaką nazwę nosi ta potrawa ale smakowało nieziemsko, otóż był to udziec wieprzowy z przystawką w formie zasmażanej młodej kapusty . Dobrze że mi przypomniałeś bo muszę się do niego wybrać na ten udziec...Jak chcesz popytam go co ma jeszcze w menu ze staropolskich potraw, ale niewiem czy będzie chciał zdradzić..
ze staropolskich dań polecam Barszcz czerwony zabielany + talerzyk ziemniaków ze skwarkami z wędzonki na osobnym talerzu.

Serwują coś takiego w knajpie na Żelaznej w W-wie i jest boskie.

Tanie ale smaczne danie - i zajebiście sycące. Wrzucam sobie te ziemniaki do barszczu dnia Śro 23:08, 06 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
sirtriyan to kolejne danie z mojego dzieciństwa i nic bym za to nie zamienił!!!!

sirtriyan to kolejne danie z mojego dzieciństwa i nic bym za to nie zamienił!!!!

Moje też MISTRZOSTWO
będziecie w w-wie to zapraszam

będziecie w w-wie to zapraszam

Sorka za OT
ale pod którym numerem na Żelaznej?
Pod Czerwonym Wieprzem - skrzyżowanie z Chłodną.

cena wysoka bo ok 18 PLN ale warto

może golonka i gołąbki? jedno i drugie można przyrządzić przynajmniej na 10 sposobów.
z dzieciństwa pamiętam np. Bliny; właściwie jest to kuchnia kresowa z obszarów Polski, które teraz leżą na Białorusi i Litwie, ale na staropolską się nada i można to podawać z mięsem i sosami a nawet z twarogiem ze śmietaną i dżemem. Przepisów na to jest sporo ale ja znam najprostszy. Pół kilo mąki, serwatka, łyżeczka sody oczyszczonej, odstawić na godzinę, wlewać na patelnię jak ciasto naleśnikowe opiekać z 2 stron, powinno to mieć ok 6mm grubości... sie rozpędziłem trochę

No Panie, toz to poezja smaku! Wiem bo próbowałem nie raz No i na pewno się nada
BIGOS! !
Nie wiem czy to danie jest staropolskie ale podobno wywodzi się z kujaw i wielkopolski
Kluski ziemniaczane (zacierki) z gotowaną kiszoną kapustą, polane tłuszczem ze skwarkami i do tego przysolony twaróg. Dla mnie BOMBA! Aż zgłodniałem od tego pisania bo takie to dobre
A może coś takiego,danie poznańskie:
Kluski na parze aka "pampuchy" (wyglądają jak blade/niewypieczone bułki)

-podawane na słodko ze zmiksowanymi/rozgniecionymi truskawkami ze śmietaną

-podawane na słono z pieczoną kaczką z ciemnym sosem

po prostu palce lizać
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • metta16.htw.pl