,
Kuchnia staropolska pomużcie troszkę :)Niszczarka do gĹowy
A więc dość mocno nie na temat motocyklowy ale już brakuje mi pomysłów gdzie szukać odpowiedzi na moje pytanie.
Jak niektórzy juz wiedzą prowadzę restaurację, chcę wprowadzić do karty zakładkę z kuchnią staropolską około 6-7 potraw. trzy potrawy już mam, mianowicie: wątrubka z cebulką, żołądki w sosie śmietanowym, ziemniaki z skwarkami i żsiadłym mlekiem. ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze można było by dodać??? i jak to przyżadzić? Pierogi ruskie muszą być ! http://www.przysmak-staropolski.pl/tag/staropolskie-dania/ dobra, nie błysnąłem to chyba temat dla lubujących się w kulinariach może golonka i gołąbki? jedno i drugie można przyrządzić przynajmniej na 10 sposobów. z dzieciństwa pamiętam np. Bliny; właściwie jest to kuchnia kresowa z obszarów Polski, które teraz leżą na Białorusi i Litwie, ale na staropolską się nada i można to podawać z mięsem i sosami a nawet z twarogiem ze śmietaną i dżemem. Przepisów na to jest sporo ale ja znam najprostszy. Pół kilo mąki, serwatka, łyżeczka sody oczyszczonej, odstawić na godzinę, wlewać na patelnię jak ciasto naleśnikowe opiekać z 2 stron, powinno to mieć ok 6mm grubości... sie rozpędziłem trochę juby mój kuzyn prowadzi restaurację i ma taką strzeche na której wiszą kiełbachy i szynki a na niej zawsze są jakieś staropolskie potrawy..Mówił że to był dobry chwyt bo ludzie lubią staropolską kuchnię..Niewiem jaką nazwę nosi ta potrawa ale smakowało nieziemsko, otóż był to udziec wieprzowy z przystawką w formie zasmażanej młodej kapusty . Dobrze że mi przypomniałeś bo muszę się do niego wybrać na ten udziec...Jak chcesz popytam go co ma jeszcze w menu ze staropolskich potraw, ale niewiem czy będzie chciał zdradzić.. ze staropolskich dań polecam Barszcz czerwony zabielany + talerzyk ziemniaków ze skwarkami z wędzonki na osobnym talerzu. Serwują coś takiego w knajpie na Żelaznej w W-wie i jest boskie. Tanie ale smaczne danie - i zajebiście sycące. Wrzucam sobie te ziemniaki do barszczu dnia Śro 23:08, 06 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz sirtriyan to kolejne danie z mojego dzieciństwa i nic bym za to nie zamienił!!!! sirtriyan to kolejne danie z mojego dzieciństwa i nic bym za to nie zamienił!!!! Moje też MISTRZOSTWO będziecie w w-wie to zapraszam będziecie w w-wie to zapraszam Sorka za OT ale pod którym numerem na Żelaznej? Pod Czerwonym Wieprzem - skrzyżowanie z Chłodną. cena wysoka bo ok 18 PLN ale warto może golonka i gołąbki? jedno i drugie można przyrządzić przynajmniej na 10 sposobów. z dzieciństwa pamiętam np. Bliny; właściwie jest to kuchnia kresowa z obszarów Polski, które teraz leżą na Białorusi i Litwie, ale na staropolską się nada i można to podawać z mięsem i sosami a nawet z twarogiem ze śmietaną i dżemem. Przepisów na to jest sporo ale ja znam najprostszy. Pół kilo mąki, serwatka, łyżeczka sody oczyszczonej, odstawić na godzinę, wlewać na patelnię jak ciasto naleśnikowe opiekać z 2 stron, powinno to mieć ok 6mm grubości... sie rozpędziłem trochę No Panie, toz to poezja smaku! Wiem bo próbowałem nie raz No i na pewno się nada BIGOS! ! Nie wiem czy to danie jest staropolskie ale podobno wywodzi się z kujaw i wielkopolski Kluski ziemniaczane (zacierki) z gotowaną kiszoną kapustą, polane tłuszczem ze skwarkami i do tego przysolony twaróg. Dla mnie BOMBA! Aż zgłodniałem od tego pisania bo takie to dobre A może coś takiego,danie poznańskie: Kluski na parze aka "pampuchy" (wyglądają jak blade/niewypieczone bułki) -podawane na słodko ze zmiksowanymi/rozgniecionymi truskawkami ze śmietaną -podawane na słono z pieczoną kaczką z ciemnym sosem po prostu palce lizać |
Podstrony
|