, Bzowina, oskoła, sok brzozowy ďťż

Bzowina, oskoła, sok brzozowy

Niszczarka do głowy
Skład soku z brzozy

W soku z brzozy znajduje się szereg składników odżywczych, które są odpowiedzialne za jego korzystny wpływ na organizm ludzki. Wymienić należy:

- wapń,

- fosfor,

- potas,

- żelazo,

- miedź,

- magnez,

- mangan,

- witaminę C,

- witaminy z gr. B,

- olejki eteryczne,

- kwasy owocowe,

- garbniki i żywice,

- fruktozę, glukozę,

- saponiny i taniny.

„Bzowina” nie ma zapachu, jednak sam chłonie inne zapachy doskonale. Przechowując ją więc należy zachować ostrożność by nie przejął aromatów zawartości lodówki.

Niezwykłe właściwości

Po sok z brzozy warto sięgać w okresie osłabienia czy rekonwalescencji. Dzięki swojej wysokiej wartości odżywczej i dobremu wchłanianiu składników odżywczych z niego, sok staje się doskonałym napojem wzmacniającym. Istnieją doniesienia, iż podawanie go osobom chorym na raka poprawia ich samopoczucie. Ma bardzo dobry wpływ na układ moczowy, m.in. z uwagi na działanie moczopędne. Sprzyja pozbywaniu się złogów z przewodu moczowego, tym samym chroni go przed powstawaniem kamieni. Pobudza pracę nerek. Warto by sięgały po niego osoby cierpiące na dnę moczanową, artretyzm, anemię, wrzody, szkorbut, reumatyzm, czy mające problemy z ciężko gojącymi się ranami, obrzękami. Oskoła to także doskonały sposób na poprawę odporności przed infekcjami. Dzięki nasilaniu diurezy pomaga w pozbywaniu się z organizmu toksyn.

W medycynie chińskiej bzowina była wykorzystywana jako napój oczyszczający wątrobę, krew, poprawiający kondycję skóry, leczący trądzik. Stosowano ją również jako płukankę do wzmacniania włosów.

Stosowanie bzowiny

Sok z brzozy można pic przez cały rok. Pamiętać jednak należy, że termin jego zbioru przypada na okres wiosny, gdy drzewa po zimie kierują soki ku rozwijającym się pąkom. Największą wartość ma wypijany świeży, bez podgrzewania. Wysoka temperatura czy wystawienie na słońce zmniejsza w nim zawartość składników odżywczych.

Świeży sok można przechowywać w lodówce do dwóch dni. Po tym czasie zaczyna kwaśnieć. Mały dodatek spirytusu wydłuży jednak jego trwałość.

Należy pić 1 do 2 szklanek dziennie, najlepiej podzielonych na mniejsze porcje po 100-150 ml. Warto wprowadzać okresowe „terapie” sokiem z brzozy, poprzez picie go codziennie przez okres 2-3 tygodni.

Liście brzozy

Korzystny wpływ na organizm ma nie tylko sok z brzozy. Wartościowe są także liście i pąki. Liście są bogate we flawonoidy w tym hiperozyd, rutozyd czy kwercytynę. Zawierają także betulinę, biały barwnik nadający kolor korze drzewa. Związek ten ma wpływ na zmniejszanie poziomu cholesterolu, ale również działa przeciwnowotworowo. Wyciągi z liści brzozy pobudzają wydzielanie moczu i potu, a wraz z nimi szkodliwych metabolitów. Działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Podobnie jak sok z brzozy, sprzyjają pozbywaniu się złogów i piasku z dróg moczowych. Liście należy zbierać w okresie od maja do czerwca.

Napar z liści:

- 1-2 łyżki świeżych liści

- 1,5 szklanki wody

Liście rozdrobnić. Zalać wrzątkiem. Odstawić na około pół godziny. Pić w ciągu dnia podzielone na 3-4 małe porcje.

http://www.sok-z-brzozy.baza-wiedzy.com/
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • metta16.htw.pl